01 November 2011

Petua - kurang/hilangkan batuk

Assalamualaikum,

Entry pertama untuk bulan nie...siang2 tak sempat nak update so kena update mlm2 tu pun kalau tiada gangguan dari budak 2org tu...kalau ada gangguan sunyi sepi la blog nie berhari2.

Ok..berbalik kepada tajuk saya cam kat atas tuh...kali ni saya nak bagi petua pulak...baru2 ni Kimie batuk teruk sangat..tiap kali batuk mesti muntah2...pastu batuk yang jenis kerap...sat sat batuk..sat sat batuk...teruk sangat..sian dia... Ada lah satu hari tuh sembang2 gn sorang makcik nie...dia bagi petua gini....ambil bawang putih dan bakarkan, pastu tumbuk dan campur minyak masak sikit, kendian sapu kat dada dan belakang...saya pun try buat...hari pertama batuk dah kurang...hari ketiga tu batuk dah hilang....sebelum cuba petua ni bagi ubat batuk...2 jenis tapi tak baik juga...jadi apa salahnya mencuba bukan payah pun kan........korang pun leh try juga....


4 ulasan:

.:fyzz:. berkata...

tq kak hanim..good info..sbb kan ada jiran fiza penah gak gitau petua nih..bagus kan....emm kalau madu lak ..ok gak kan..

Hanim berkata...

mmg mujarab fiza...akak try sbb tak tahan tgk dia batuk teruk sgt...ya betoi, madu pun salah satu ubat tuk hilangkan batuk

Siti Sarah.Zakaria berkata...

Thanks hanim 4 sharing ;)

Hanim berkata...

sama2 Siti Sarah..terima kasih sudi datang blog kerdil saya..